Berba grožđa u Zagorju

by blog

Ljetno sunce na zalasku i prvi mirisi jeseni u zraku nagovješćuju najposebnije vrijeme za nas zagorce – vrijeme kad svi putevi vode u vinograd

Početkom rujna, kad sunce svojim zlatnim zrakama nježno grli naše zelene brege, zagorski vinogradi pretvaraju se u užurbanu i veselu košnicu, prepunu vrijednih berača grožđa. Bez obzira radi li se o nama profesionalnim vinarima ili o mnogobrojnim obiteljskim domaćinstvima koja za svoj gušt uzgajaju vinovu lozu, berba grožđa uvijek je posebno i svečano događanje. Ovaj predivna, tradicionalna aktivnost koja simbolizira radost življenja i obilje kojim nas daruju naši vinogradi, ujedno je i predivan povod za okupljanja obitelji, prijatelja i dragih nam gostiju, a sve kako bismo se zajedno proveselili i nazdravili još jednom sjajnom urodu.

Protekla godina je zbog vremenskih uvjeta, a posebice zbog velike količine kiše tijekom ljetnih mjeseci, na našem području bila prilično izazovna za uzgoj i njegu vinove loze. Vuglec Breg vinograd srećom su zaobišle velike tuče koje su Zagorje pogodile početkom ljeta pa  zahvaljujući tome, ali poglavito cjelogodišnjem trudu i radu, i ove jeseni očekujemo odličnu berbu i iznimno kvalitetna vina. Vina Vuglec renomirana su i nagrađivana vina te nam je iznimno važno da njihova kvaliteta iz godine u godinu raste i iznova oduševljava nepca svih ljubitelja vina. Na plodnom tlu našeg vinograda uzgajamo širok spektar sorti karakterističnih za ovo područje. Početkom rujna beremo chardonnay, crni pinot i miješane stare sorte za pjenušac. Sredinom rujna na red dolaze frankovka, graševina, sauvignon, rajnski rizling i muškat žuti, a početkom listopada berbu zaključujemo branjem cabernet sauvignona. Tradicionalno, barba započinje nakon obilnog doručka i uz čašicu domaće rakije, nakon čega berači kreću u vinograde. Ubrano grožđe sprema se u posude, pri čemu se mora pomno paziti da grozdovi neoštećeni stignu do preše. Zvuči kao jednostavan zadatak, ali za berbu grožđa potrebno je puno truda i pažnje pa je logično da se nakon cjelodnevnog fizičkog rada u vinogradu berači okupe i okrjepe ukusnom domaćom hranom i neizbježnim, hladnim gemištom. Najljepša su okupljanja u kletima, autohtonim zagorskim kućicama s podrumima tik do vinograda, gdje zabave uz glazbu i domaće delicije znaju potrajati do dugo u noć.

Zagorski bregi nadaleko su poznati po kvalitetnoj vinovoj lozi te dugoj i bogatoj tradiciji proizvodnje odličnih vina. Jesen je ovdje zaista posebno lijepa sama po sebi, a uz pregršt zanimljivih i zabavnih događanja vezanih za berbu, odlično je vrijeme za posjet Zagorju.

Zasigurno ne postoji bolji trenutak i ljepši ambijent za kušanje naših božanstvenih vina od vinograda, vinarija i kleti u kojima su uzgojena i proizvedena, i to upravo u vrijeme berbe. Vuglec Breg u svojoj ponudi ima razne aranžmane za svačiji ukus. Bez obzira volite li se više opuštati u wellness sadržajima ili ćete radije aktivno istraživati ljepote zagorskih brega i kulturne atrakcije, ne možete propustiti našu vrhunsku ponudu autentičnih zagorskih jela i naravno, kušanje naših vina i uživanje u finoj kapljici. Berba grožđa također je i odličan povod za zabavan i kvalitetan team building, ali i za razna druženja s obiteljima i dragim prijateljima.

U našoj vinariji rado ćemo s vama podijeliti priče o našim vinima i pokazati vam kako se ona spravljaju na tradicionalan zagorski način.

Berba grožđa jedno je od onih događanja koje bi svatko barem jednom u životu trebao doživjeti i osjetiti uzbuđenje i veselu atmosferu koja preplavi naše kleti i vinograde. Nadamo se da ćete nas posjetiti na Vuglec Bregu u rujnu i uveličati naša tradicionalna slavlja. A za sve koji nisu u mogućnosti prisustvovati i kušati vrhunska zagorska vina, tu je naša web trgovina u kojoj su vam dostupna sva naša Vuglec vina. Živjeli!

Sva vina i pjenušce Vuglec možete istražiti i naručiti i na našem WEB SHOPU

Related Posts

Skip to content