Štrudla

by blog

Ovaj globalno popularni desert, čijim se različitim inačicama diče brojni narodi, u Zagorju smo doveli do savršenstva te smo od izrade domaće štrudle napravili pravu malu umjetnost

Slasnoj domaćoj štrudli s hrskavom koricom i bogatim nadjevom potpuno je nemoguće odoljeti. S obzirom na mnogobrojne vrste, teksture i okuse ovog vječnog deserta, sigurni smo da ne postoji osoba koja nije ljubitelj barem jedne varijacije štrudli. Ako i postoji, mi ju zasigurno još nismo upoznali. Ova ukusna slastica ultimativni je gurmanski klasik koji je kroz vrijeme, šireći se svijetom i stapajući se s lokalnim gastronomskim tradicijama, samo dobivao na svojoj šarolikosti i kreativnim interpretacijama. Jedni su njenu pripremu pojednostavili trudeći se i dalje sačuvati najvažniju karakteristiku – njenu sočnost, dok su drugi pustili mašti na volju i stvorili kompleksne i raskošne štrudle od sastojaka koji i nisu nužno očiti izbor za ovaj naizgled jednostavni desert. Jedna od nama najdražih osobina štrudle upravo je njena sposobnost da razne sezonske, lokalne namirnice transformira u fantastične deserte i samostalna jela.

Svatko tko je barem jednom posjetio Zagorje i kušao zagorsku štrudlu, sigurno će vam potvrditi da su Zagorci nenadmašivi majstori zanata kad je ovaj specijalitet u pitanju. S obzirom na to da se domovina štrudle nalazi tik preko granice u susjednoj Austriji, ne čudi informacija da se vrlo brzo i uspješno udomaćila kod nas u Zagorju. Najstariji poznati recept za štrudle potječe iz 1697. i danas se čuva u rukom pisanoj kuharici u knjižnici Gradske vijećnice u Beču. Sama riječ „strudel“ u prijevodu znači savijača te doslovno opisuje krajnji proizvod – tanko vučeno tijesto ispunjeno voćnim, sirnim ili nekim drugim nadjevom te zarolano u više slojeva pri čemu je vanjski hrskav, a svi ostali mekani i prožeti okusima i sočnošću. Zagorci su štrudlu, usuđujemo se reći, na mnogo načina i unaprijedili. Zato se danas svako domaćinstvo, klet i restoran na našem području ponosi nekim starim receptom za štrudle koji se prenosi s koljena na koljeno i brižno čuva, a svaki od njih krije neku tajnu tehniku ili sastojak, koji baš tu štrudlu čine drugačijom i posebnom.

Naravno, i mi imamo svoje adute pa tako u našoj ponudi možete naći štrudle punjene domaćim jabukama i višnjama te nezaobilaznu bučnicu. Jedinstveni specijalitet koji možete kušati u Vuglec Breg restoranu u zimskim mjesecima je repnjak – posebna vrsta štrudle specifična za mali dio Zagorja, koju, kao i sve naše ostale domaće deserte već više od 10 godina virtuozno priprema naša draga Ksenija. Repnjak je nastao u doba siromaštva kada su naše bake pokazale svu svoju gastronomsku kreativnost i od skromne namirnice kao što je repa stvorile hranjivo i ukusno jelo. U Vuglecu ćemo vam uz repnjak, ali i uz bučnicu, rado preporučiti naš Vuglec Sauvignon, koji fantastično prati ovaj zanimljiv i rijedak specijalitet.

Štrudle danas možemo kupiti na svakom koraku i drago nam je da je tako, međutim za zaista prvoklasne štrudle u domaćoj izvedbi potrebni su vještina, brzina i upornost. Iako se radi o tijestu od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja, ulja, soli i vode, prema tradicionalnoj recepturi tijesto se s pažnjom obrađuje i polako razvlači sa svih strana sve dok ne nastane velika tanka kora spremna za punjenje. Što se punjenja tiče, tu se vodimo onom starom „O ukusima se ne raspravlja“, jer koliko je raznih punjenja, toliko je i njihovih obožavatelja. U Zagorju ćete naći sve opcije, od tradicionalnijih kombinacija s jabukama, grožđicama i cimetom, trešanja pomiješanih s krušnim mrvicama ili slanom, sirnom varijantom do raznih eksperimentalnih i kreativnih punjenja od sezonskog voća i povrća. Jednom kada je pečena, štrudla treba biti lijepe zlatne boje i hrskave korice, a slatke varijante se prije posluživanja posipaju šećerom u prahu za posebnu slast.

Bez obzira jeste li stručnjak za izradu štrudli ili „samo“ ljubitelj i samoprozvani kušač, nadamo se da ćete posjetiti Vuglec Breg restoran i isprobati naše štrudle, u koje je utkano puno ljubavi, entuzijazma i stručnosti naših sjajnih kuhara te dugačka tradicija očuvana u izvornim receptima naših starih.

Related Posts

Skip to content